Քաղցր, բայց անփոխարինելի. հայտնի է, թե ինչու որոշ մարդիկ չպետք է հրաժարվեն խաղողից

Շատ փորձագետներ «կշտամբում» են խաղողը` պնդելով, որ այն բացասաբար է անդրադառնում ածխաջրերի նյութափոխանակության վրա։ Իրականում, եթե դուք ավելորդ քաշ ունեք և դրա հետ կապված խնդիրները, քաղցր հատապտուղները իսկապես չպետք է մեծ քանակությամբ ուտել: Այնուամենայնիվ, խաղողը չի վնասի առողջ մարդուն։
Սննդաբանը պարզաբանել է, որ, օրինակ, մանուշակագույն և սև մրգերը պարունակում են անտոցիանիններ, որոնք ճնշում են ազատ ռադիկալները՝ դրանով իսկ պաշտպանելով բջիջները վնասից և օգնում օրգանիզմից հեռացնել թունավոր նյութերի հետքերը։
Կարմիր և վարդագույն խաղողը կպարունակի ավելի շատ մեկ այլ նյութ՝ կվերցետին: Այն օգտակար է սրտանոթային հիվանդությունների, ինչպես նաև սեզոնային վիրուսային վարակների կանխարգելման համար։
Կանաչ խաղողը համարվում է ամենաքաղցրը, բայց ունի նաև օգուտներ։ Հատապտուղները հարուստ են մագնեզիումով և կալիումով, որոնք անհրաժեշտ են սրտի և արյան անոթների համար։ Դրանք նաև ռուտին են պարունակում՝ այն ամրացնում է անոթային պատը։