6 սովորություններ, որոնք մեծացնում են քաղցկեղի վտանգը

6 սովորություններ, որոնք մեծացնում են քաղցկեղի վտանգը

Բոլորը գիտեն, որ ծխելը և ալկոհոլի չարաշահումը մահացու սովորություններ են։ Այս հակումները իրականում մեծացնում են չարորակ ուռուցքների առաջացման վտանգը:

Ցավոք, ակնհայտ վատ սովորություններից բացի, կան նաև անվնաս թվացող սովորություններ, որոնք կարող են մեծացնել քաղցկեղի առաջացման վտանգը։

Լայն բաց պատուհաններով
Չնայած այն հանգամանքին, որ ժամանակակից մեքենաների ճնշող մեծամասնությունը հագեցած է օդորակման և կլիմայի կառավարման համակարգերով, շատերը նախընտրում են վարել շոգ եղանակին, ինչպես ասում են՝ «քամին իրենց մազերի մեջ»:

Ինչ-որ տեղ գյուղում կամ դատարկ մայրուղիներում, իհարկե, հաճելի է, հարմարավետ և նույնիսկ ռոմանտիկ: Բայց քաղաքային պայմաններում և մի քանի կիլոմետրանոց խցանումների պայմաններում արտանետվող գազերը վնասում են վարորդների և ուղևորներին։ 

Ավելի լավ է միասին քնել
Նրանք, ովքեր նախընտրում են գիշերները արթուն մնալ, անկախ նրանից, թե դա ինչի հետ է կապված՝ աշխատանքի, թե ապրելակերպի, վտանգի տակ են։

Հենց գիշերը, առողջ, լիարժեք քնի ժամանակ է, որ մելատոն հորմոնն արտադրվում է օրգանիզմի պահանջած ծավալով։ Դրա պակասը կարող է առաջացնել չարորակ ուռուցքների զարգացում։

Ոմանք սիրում են տաք
Այն ըմպելիքները, ինչպիսիք են թեյը կամ սուրճը, սովորաբար խմում են տաք վիճակում: Եվ սա նաև մեծացնում է կերակրափողի, կոկորդի և բերանի խոռոչի քաղցկեղի առաջացման վտանգը։ Սակայն նույնը վերաբերում է տաք ապուրներին, բորշին և այլ արգանակներին: Ընդհանուր առմամբ, ցանկացած մթերք, որի ջերմաստիճանը 60 աստիճանից բարձր է:

Վիտամինային համալիրները և տարբեր սննդային հավելումներ, որոնք խոստանում են լրացնել միկրոէլեմենտների և սնուցիչների պակասը, չնայած իրենց բոլոր առավելություններին, այդքան անվնաս դեղամիջոցներ չեն: Հատկապես, եթե մարդն ինքն է դրանք նշանակում։

Այո, դրանք դեղեր չեն, բայց դրանք նույնպես պետք է նշանակվեն բժշկի կողմից՝ հաշվի առնելով բժշկական հետազոտության հիման վրա մարդու ընդհանուր առողջական վիճակը։ 

Կարմիր սպառնալիք
Թեև, իհարկե, առողջարար է, բայց կարմիր միսը մեծացնում է քաղցկեղի առաջացման վտանգը։ Հատկապես, եթե այն ամեն օր սպառվում է վերամշակված մթերքների տեսքով՝ օգտագործելով նատրիումի նիտրիտ։

Այս կոնսերվանտը, իհարկե, մեծացնում է մսամթերքի պահպանման ժամկետը և պաշտպանում դրանք վնասակար միկրոօրգանիզմներից, սակայն մեծ չափաբաժիններով այն կարող է առաջացնել աղեստամոքսային տրակտի քաղցկեղ։

Շարժումը կյանք է
Բացի այդ, քաղցկեղի ռիսկերը նվազեցնելու համար մասնագետները խորհուրդ են տալիս վարել ակտիվ, շարժուն ապրելակերպ: Ավելի քիչ պառկեք (նույնիսկ հանգստյան օրերին), մի նստեք զուգարանակոնքի մեջ գաջեթներով: Նստակյաց ապրելակերպը հրահրում է քաղցկեղի զարգացումը։ Ավելի լավ է հրաժարվել դրանից։